Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Киркова: Лесната матура демотивира учениците и обезсмисля труда на учителя

Протестът на абитуриенти срещу матурата по английски език не се състоя

| обновено на 27.05.19 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Протестът на абитуриенти пред Министерството на образованието и науката срещу матурата по английски език не се състоя, въпреки че в социалните мрежи над 200 души обявиха, че ще участват в него.

Пред МОН се появиха единствено двама зрелостници, които отказаха да разговарят с репортерите. Срещу матурата, на която миналата седмица се явиха над 14 000 дванадесетокласници, стартира онлайн петиция, която получи над 7 000 гласа подкрепа.

Според петицията матурата е съдържала некоректни и двусмислени въпроси. 

Няма сгрешени въпроси, правописни или граматически грешки в матурата по английски език.Това гласи позиция на Министерството на образованието и науката, обявена след несъстоялия се протест.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 13-и юни.

Лесната матура демотивира учениците и обезсмисля труда на учителя, заяви в предаването "Хоризонт до обед" Ива Киркова, преподавател по английски език в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика.

"Чест прави на Министерството на образованието и екипа, който е участвал в изготвянето на матурата, че са се престрашили тази година за първи път да усложнят изпита. Миналата и поминалата година изпитът беше много лек, унизително лек", коментира Киркова и добави:

"Матурата е много сложна, доста по-сложна от предишните години – това е факт. Тази матура може да бъде решена за отличен, стига зрелостникът да е учил и да се е подготвил достатъчно добре. Това е зрелостен изпит и нивото трябва да е по-високо, т.е. сложността на текстовете трябва да кореспондира на текстовете, които фигурират в изпитите за кандидатстване в университетите и колежите в България и чужбина".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна