Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иванка Мавродиeва: Политиците водеха кампания, в която преобладаваха монолозите

Снимка: БГНЕС

„Политиците водеха кампания, в която преобладаваха монолозите. Диалогът не се получаваше“. Това каза пред БНР проф. Иванка Мавродиeва - преподавател в Софийския университет по публична реч, във връзка с проведената кампания в България за избор на представители в Европейския парламент.

Според нея за българина приказките на кандидатите за евродепутати звучаха като - Брюксел е далече!

„Не бяха преведени на нормален език ползите от членството на България в Европейския съюз. Почти не се чу, че българската азбука е език на ЕС. Вместо да се говори какво могат да направят българските евродепутати, се говореше дали те са достойни - кой какви езици говори, къде е завършил, има ли опит. Изместваше се темата и тезата“, даде пример тя. 

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ проф. Мавродиeва коментира:

„Дясното говорене се прелегитимира. То успя по един модерен начин, като кампания - чрез социалните мрежи, чрез директните медийни участия. Лявото комуникиране беше с традиционните пропагандни методи на кампанията - срещи с избиратели, говорене за социални теми. ГЕРБ също работеше с познатите инструменти - с твърдия електорат. ДПС организираше събития от типа „децата на ДПС“. Пропагандата вървеше паралелно с един по-рафиниран политически пиар“.

По думите на проф. Мавродиeва излизането на Бойко Борисов в края на кампанията е имало важна роля за активиране на гласоподаватели от периферията на ГЕРБ.

Според преподавателката по публична реч Фейсбук остава фаворит като използвана социална мрежа и в тази кампания.

Заключението на проф. Иванка Мавродиeва от изминалата кампания е: „Нашите кандидате все още не могат да говорят спрямо аудиторията. Чрез думите не могат да слязат при хората. Да преведат термините на прост език“.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с проф. Иванка Мавродиeва можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна