Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският парламент свали канцлера Себастиан Курц

| обновено на 27.05.19 в 18:06
Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в Австрия парламентът гласува вот на недоверие на правителството. Социалдемократическата опозиция и лявата партия „Листа сега“ бяха подкрепени в гласуването днес от крайнодясната „Партия на свободата“, доскоро коалиционен партньор на канцлера Себастиан Курц.

Предстои президентът Александър Ван Дер Белен да назначи служебен премиер, който да предложи свои служебни министри. Временното правителство ще управлява в Австрия до провеждането на предсрочните парламентарни избори през септември.

До разпадането на коалицията между консерватори и крайна десница се стигна след разкритието на предполагаема корупционна схема за партийно финансиране, станала известна във видеозапис с бившия вицеканцлер и лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе, който бе принуден да подаде оставка и от двата поста.

Себастиан Курц се надяваше да остане канцлер до предсрочните избори през септември, но с днешното си решение кабинетът го сваля от поста и президентът трябва да назначи нов правителствен ръководител.

Година и половина управлява младият и амбициозен австрийски канцлер, упрекван от всичките си политически опоненти, че е вкарал крайната десница във властта. Скандалът около финансирането на Партията на свободата доведе до края на коалицията и насрочването на нови парламентарни избори.

„Ако Партията на свободата беше годна да управлява, нашата коалиция нямаше да се разпадне. Нейната основна задача сега е да обясни подозренията от видеозаписа за начина, по който се финансира“, обясни Себастиан Курц.

Изходът на днешния вот на недоверие срещу него стана ясен преди началото на парламентарния дебат.

Председателят на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер изчака резултата от евровота, за да обяви:

„Тази сутрин взехме единодушното решение да не подкрепим канцлера Себастиан Курц при гласуването на вота на недоверие срещу него“.

Така Австрия изпада в безпрецедентна политическа криза - за първи път в следвоенната ѝ история парламентът сваля от власт правителството.

Предстои президентът да назначи служебен премиер, но вероятно ще изчака с това решение, за да може Себастиан Курц още в качеството си на канцлер да участва в утрешната среща на върха на ЕС, когато ще се разпределят най-важните постове в Брюксел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна