Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единодушно НС отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост

| обновено на 29.05.19 в 10:57
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

В първия си работен ден след изборната ваканция парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост. Единодушно, със 143 гласа, но в отсъствието на БСП, депутатите преодоляха 15-ото вето на държавния глава. 

Законът за държавната собственост беше приет на 15 май и неговата цел бе да оптимизира и ускори процеса по изграждане на значими национални обекти.

С измененията се предвижда собствениците на земеделски имоти над 50 декара да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.

Президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост.

Депутатът от " Обединени патриоти" Христиан Митев коментира ветото на държавния глава. Според него то съдържа правен нонсенс:

„За съжаление, ние сме свидетели, че от страна на президентската институция като че ли имаме връщане на закони напук - без да има съответната ясна и точна правна обосновка“.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че е защитен интересът на собствениците на земи, които подлежат на отчуждаване:

„Бяхме готови за този сериозен дебат, защото темата наистина е много важна. Подходили сме изключително отговорно с ясната цел да запазим все пак баланса между обществения интерес и частния такъв, съобразявайки се изцяло както и с решението на Конституционния съд от 2013 година, така и с нашето разбиране къде би бил балансът, така че да няма усещане, че частният интерес някак си се поставя под обществения“.

От ДПС подкрепиха закона. Хамид Хамид призова:

„Премълчаваме жалбите, които блокират инвестициите, от страна на т. нар. „зелен октопод“, блокират всяка една инвестиция в страната – голяма, средна или малка“.

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху закона ден след евровота, като се обоснова, че принципно подкрепя целта на законопроекта - да се ускори процесът по изграждане на национални обекти и да се насърчат инвестициите в индустриалния сектор. В мотивите обаче посочва, че липсват ясни критерии за включване в списъка на национално важните обекти, което може да засегне редица частни имоти, без да има гаранции, че те са обекти за общо ползване в обществен интерес. Радев вижда и проблем при промените, които предвиждат специален режим за обезщетенията при отчуждаване на земеделски земи и горски територии на собственици на имоти с обща площ над 50 декара, без аргументи защо с подобна площ, което поражда, съмнения, че тази промяна обслужва определени критерии.

„БСП за България“ не участват в дебатите по ветото, въпреки решението на Националния съвет от вчера социалистите да се върнат в парламента. Ден след оставката на Корнелия Нинова ръководството на парламентарната група на БСП се събира днес, за да обсъди законодателните инициативи, които партията ще внесе в четвъртък, след връщането си в парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени