Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови избори в Израел

| обновено на 30.05.19 в 10:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел ще се проведат нови парламентарни избори на 17 септември. Кнесетът гласува тази нощ за насрочването им и одобри разпускането си. Инициативата, приета със 74 гласа "за" и 45 "против", е на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Министър-председателят не успя да се вмести в сроковете за съставяне на коалиционно правителство след парламентарните избори през април, което се случва за пръв път в историята на Израел.

Дясната партия на Нетаняху „Ликуд“ спечели 35 места в 120-местния парламент на вота на 9 април. Основно препятствие за съставяне на коалиция с мнозинство се оказа бившият министър на външните работи и на отбраната Авигдор Либерман, роден в Молдова лидер на партия „Наш дом Израел“ (Израел Бейтену), която има 5-ма представители в Кнесета. Нетаняху го обвини, че е провалил коалицията, защото иска да увеличи бройката им на вота през септември.

Либерман иска закон, който да разреши ултраортодоксалните евреи да подлежат на задължителна военна служба като останалите. Въпросът е от голяма чувствителност в Израел и срещу тази инициатива се обявяват ултраортодоксалните партии, които контролират 16 места в парламента и се ключова част от алианс на Нетаняху.

С гласуването за разпускане на парламента и нови избори премиерът избегна кошмарния сценарий президентът Реувен Ривлин да посочи друг политик, който да опита да състави кабинет.

Основният опозиционен съюз „Синьо и бяло“, включващ няколко бивши шефове на Генщаба, заяви, че може да сключи сделка с „Ликуд“, но само ако Нетаняху разреши друг от партията му да оглави правителството.

Лидерите на опозицията заявяват, че не могат да са част от кабинет на Нетаняху заради обвиненията в корупция към него. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени