Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за НПО разгледа препоръките на майките на деца с увреждания

| обновено на 30.05.19 в 20:00
Снимка: БГНЕС

Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите разгледа препоръките за законодателните промени на двата комитета, които са свързани с протестите на майките на деца с увреждания.

И двете организации настояха за по-бързо приемане на предложенията.

Вера Иванова от “Системата ни убива“ отчете пред депутатите, че по част от исканията от протестите има напредък, но част от тях все още нямат. Като например точката за електронен регистър на хората с увреждания:

“Наляха се още 600 000 в т. н. регистър на Агенцията за хората с увреждания, но това, което ние видяхме, не е ефективно. В този регистър има данни с няколко изречения какво пише в ТЕЛК“.

От “Системата ни убива“ се надяват до края на годината електронната здравна карта да е факт.

Проблем остава приобщаващото образование на деца с увреждания.

Представители на „Системата ни убива“ поискаха от депутатите по-сериозна подкрепа за децата-сираци. Вера Иванова обясни, че сега се стимулира извеждането на детето от семейна среда:

"Ако едно дете - сираче е настанено в приемно семейство, освен заплатата, приемните родители получават и 300 лева помощ за отглеждането на това дете. Когато това сираче е настанено при близки роднини - баба, леля или някой друг, е прибавено това "до" по усмотрение на социалния работник. А масово усмотрението на социалния работник за такива деца е помощта да бъде 40-50 лева, което е пълен абсурд".

Мая Стоицева от инициативата „Системата ни убива всички“ поиска по-бързо решаване на проблемите с ТЕЛК решенията.

"Една наредба в момента ощетява страшно много хора с увреждания. Падат проценти, съответно подкрепата за тях приключва. Не може ТЕЛК-ът да бъде определящ за това каква социална подкрепа има човек с увреждане. Все още продължават да не сядат на една маса заедно Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието. Ако вие не го направите, не го инициирате, не знам как може да се случи да седнат на една маса".

Репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени