Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет испански филма представят в Дома на киното в събота и неделя

Директорът на институт "Сервантес" - София Хавиер Валдивиелсо
Снимка: Радостина Билярска

В София започва „Уикенд с испанско кино“. По инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в София ще бъдат показани премиерни за България ленти, които поставят във фокуса ни едни от най-чувствителните точки на нашето време - отношенията между родители и деца, толерантността и различните, корупционните схеми,  личността и авторитета, традицията и личния избор. Филмите, които ще бъдат показани в програмата, са едни от най-награждаваните продукции от новото испанско кино.

„Това, което предлагаме ние са пет много нови филми от испанското кино. Това е наистина първа прожекция за България на всеки от филмите и разбира се със субтитри на български. Всичките филми са много основни филми за Испания от 2018 година. Искахме да дадем теми за дебат. Всичките са с много интересни теми. Днес в 18,30 представяме една много близка за нас тема. Филмът се казва „Пътешествие към майчината стая“. Става въпрос за режисьор жена. Филмът е за отношенията между майка и дъщеря. Един филм с изключителна чувствителност. Утре в 18 часа представяме „Шампиони“. В този филм става дума за хора с различни способности. Тази година това е най-въздействащият филм в Испания, който имахме през тази година.  В този филм има актьори, които играят, и те са инвалиди. Те са самите герои във филма, въпреки че имат различни способности“, съобщи директорът на Институт „Сервантес“ - София, Хавиер Валдивиелсо в предаването „Хоризонт до обед“.

В 20,30 ч., също в събота, ще бъде представен филм, който засяга корупцията в политическите сфери.

„Това е един трилър и там се говори за много важни теми в европейски план дори в момента за корупцията, за това как се купуват гласове. На 2 юни в 18 часа сменяме темата и ще говорим за любов. Това е филмът „Кармен и Лола“, който отново е режисиран от жена режисьор. Става за въпрос за любовта между две жени и освен това те са част от ромското общество. Много полемика имаше с този филм в рамките на Испания и в рамките на ромското малцинство. Там все още има много консервативни, много традиционни дълбоки корени и все още темата за хомосексуалността е дебатирана и в Испания. Приключваме тази неделя в 20,30 вечерта с филма „Между две води“. Това е филмът, който спечели голямата награда от кинофестивала в Сан Себастиян. Това е филм на един много обещаващ, много млад испански режисьор Исаки Лакуеста. Много скоро в „Помпиду“ в Париж имаше много специално представяне и този филм е едно прекрасно предизвикателство за всички, които харесват експерименталното кино“, каза Хавиер Валдивиелсо.

Прожекциите са в Дома на киното. Билетите са с обичайни цени, има намаление за ученици, пенсионери и курсистите за Институт „Сервантес“ - София. Има и билети за всички прожекции на специална цена.

„Очакваме да има интерес. Много малко е комерсиалното испанско кино тук в София. Има някакъв проблем в разпространението на тези филми. Независимите кина в София, те са много свързани с тематични фестивали и това е чудесно, защото така приближава различното кино в много части на София. Но смятаме, че трябва също да бъде отворена една възможност, която да представя много добро качество на филми, които са испански и българската публика може да оцени високо“, каза директорът на институт „Сервантес“ - София Хавиер Валдивиелсо.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна