Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4-ма български граждани са обвинени в Румъния за 45 млн. евро щети

Обвинените сключили договори за доставка на бяло брашно и слънчогледово олио в рамките на програма за раздаване на храни на хора в затруднено положение, но доставили за нуждаещите се само 30% от количеството.
Снимка: БГНЕС

Четирима български граждани и един румънец са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по дело, чиито щети се изчисляват на 45 милиона евро, предаде БТА.

Петимата са обвинени, че са сключили договори с Разплащателната агенция APIA (към министерството на земеделието) за доставка на бяло брашно и слънчогледово олио в рамките на програма за раздаване на храни на хора в затруднено положение, но са доставили за нуждаещите се само 30 процента от количеството, съобщават румънският информационен сайт Зиаре и агенция Аджерпрес.

Прокурорите от НДБК съобщиха днес в прессъобщение, че са изпратили на съд Иван Танев (задочно) и Мила Георгиева, които са контролирали българска фирма, по обвинение в подстрекаване към използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни и непълни документи.

На съд са изпратени и адвокат Снежинка Стойкова и Стефка Стоева, която е представяла българската фирма на територията на Румъния, по обвинения в използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни или непълни документи.

Румънският гражданин, който ще бъде съден по делото, се казва Сорин Адриан Гъздак и е управител на румънска фирма. Агенция Аджерпрес допълва, че той е зет на бившия сенатор Чезар Мъгуряну. Гъздак е обвинен в съучастие.

В контекста на прилагането на Годишния план за раздаване на храни на хора в затруднено положение през 2012 г. прокурорите от НДБК са установили, че агенция APIA е сключила с българска фирма два договора за закупуване на бяло брашно и слънчогледово олио. Договорите са били сключени след процедура по възлагане на обществена поръчка с внасяне на оферти онлайн в електронно приложение. Българската фирма се ангажирала да достави 36 250 тона бяло брашно в пакети от по един килограм и 17 170 070 литра олио в еднолитрови бутилки.

Според румънските прокурори подсъдимите Иван Танев и Мила Георгиева са принудили Снежинка Стойкова, която е представлявала фирмата в отношенията с румънските власти, да внесе редица фалшиви документи, благодарение на които фирмата е спечелила двата договора. Част от документите са били подписани и от подсъдимата Стефка Стоева.

В своите действия българските граждани, подсъдими по делото, са били подпомогнати от румънския гражданин Сорин Адриан Гъздак, който е изготвил оферта към българската фирма, в която е твърдял, без това да отговаря на истината, че чрез неговата фирма може да достави 37 000 тона брашно на цена от 235 евро на тон. Тази оферта е била внесена от българската фирма в агенция APIA в рамките на обществената поръчка.

Въз основа на двата договора българската фирма е получила от агенция APIA аванс в размер на 18 926 709 евро и общото количество от 63 152 тона ечемик от запасите на ЕС на стойност 6 398 007 евро без ДДС (като заплащане в натура в замяна на брашното, което следвало да достави българската фирма).

Въпреки това българската фирма доставила съвсем малки количества брашно (около 30 процента), както и слънчогледово олио (около три процента от общото количество, което следвало да бъде доставено).

Агенция APIA се е включила като ищец по делото със сумата от 45 159 037 евро, смятани за нанесени щети по двата договора.

Националната дирекция за борба с корупцията отбелязва, че чрез същия обвинителен акт се отделя от случая и продължава разследването по отделно дело, в което обвиненията са за пране на пари, като се има предвид, че сумата, получена от българската фирма (пряко или чрез продажбата на ечемика), са били прехвърлени последователно в няколко банкови сметки извън Румъния с цел прикриване на незаконния им произход и реалните им ползватели.

Делото ще се гледа в Апелативния съд на Букурещ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!