Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е следващият главен прокурор – става ясно на 14 ноември

ВСС прие времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

| обновено на 05.06.19 в 18:52
Снимка: БГНЕС

Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет. Сред спряганите имена за следващ главен прокурор е това на заместник главния прокурор Иван Гешев. 

Случайно или не приетата от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – по предложение на Сотир Цацаров, хронограма за избор на следващ обвинител номер едно съвпадна с поредното заседание по мегаделото КТБ, по време на което основният прокурорски свидетел Бисер Лазов разказа, че през септември 2012 година банкерът Цветан Василев е платил на французин 50 000 евро, за да лобира за главен прокурор. По това време Лазов е счетоводител на "Фирмата" на Василев, а в разказа си той спомена имената на бившия депутат и сегашен посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев и на бившия заместник главен прокурор Бойко Найденов. 

"В един момент, когато прокуратурата беше в някаква летаргия, това, което някои наричат мафия, други наричат криминална държава, се опитва да логистира избор на главен прокурор, представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси, да си изберат правилния човек – мафията, ще се купуват магистрати, политици, и журналисти", каза Гешев и направи сравнение между времето преди Сотир Цацаров да стане главен прокурор и сега.

Затова днес за пореден път Гешев, спряган за един от кандидатите да оглави прокуратурата след 10 януари 2020 година, декларира, че 99 процента няма да се съгласи да бъде номиниран: "Към момента продължавам 99 процента, дори някой да ме предложи да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално, а като се търкаляш в калта, няма как да не се изцапаш. Аз не знам кой го е страх, може би защото много хора са в ареста, защото някои се крият в Сърбия, може би защото някой иска да се прибере и да си реши репутационните проблеми с правосъдието, не знам", каза Иван Гешев.

Ще бъде ли все пак Гешев един от кандидатите за най-влиятелния съдебен пост, ще е ясно най- късно на 29 юли, както и кои други ще се състезават за подкрепата на минимум на 17 от членовете на ВСС.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. 

Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.

Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.

Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния  министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран. 

Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.

Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор, заяви пред БНР Даниела Машева - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че е време да се открие процедурата. В тази професионализация на номинациите Машева видя препятствие пред всеки опит за политическа интервенция върху избора на следващ главен прокурор. 

За разлика от Даниела Машева, заместник главният прокурор Иван Гешев изрази притеснение около предстоящата кампания за наследник на Сотир Цацаров и прогнозира, че тя ще е кална. Причината са десетки  разследвания и задържани в ареста олигарси, наркоразпространители и телефонни измамници. Затова и Гешев за пореден път обяви, че няма да участва в надпреварата, дори и да бъде номиниран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна