Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На книжния пазар излезе Български синонимен и антонимен речник с фразеологизми

Марин Гинев: Речниците са паметта на нашия език

На книжния пазар излезе Български синонимен и антонимен речник с фразеологизми. Неговият автор е Ани Нанова. Трудът ѝ отразява възможно най-пълно езиковото богатство на българския език с над 30 хил. думи със 100 хил. синонимни значения, 6000 антоними и 4000 фразеологизми. Речникът има и тълковен характер – всяко значение, по което се формира синонимен ред, е пояснено и илюстровано с примери.

Речникът е за всеки интелигентен, грамотен човек, който иска да обогати речта си, каза пред БНР редакторът на изданието Марин Гинев от издателство „Просвета“. По думите му това е огромен труд, дело на цял живот.

„Хронологичните граници на речника са много големи. Речниците са паметта на нашия език. Хората идват и си отиват, а с тях и думите – едни изчезват, появяват се нови. Цели езикови пластове изчезват с времето. Това е нормален процес, но ако не са такива речници и българската литературна класика, ние просто безвъзвратно ще загубим голяма част от богатството на нашия език. В него има много остарели думи, много поетични думи, които вече не се използват. Същевременно има и нови думи, които са заети от чужди езици, побългарени са“, коментира Гинев в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Думите не могат да те оставят безразличен, категоричен е той и добави, че те съживяват спомени.

Образоването е процес за цял живот, каза Марин Гинев. Според него обаче в днешно време се променя дефиницията на образован човек: „Хората днес са информирани благодарение на дигиталните технологии, но не са образовани, т.е., нямат системно образование“.

Марин Гинев призна, че среща все повече неуки хора.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна