Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Напълно ни устройва цена около 60-65 долара за барел петрол, бюджетът ни е разчетен при 40

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати използват енергетиката като политическо оръжие. Това заяви изпълнителният директор на руската компания „Роснефт“ Игор Сечин по време на дискусия в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петерберг. 

По думите на Сечин, въвеждането на санкции и заплахите за прилагането им влияят разрушително на пазарната екосистема на световната енергетика. Според него „златният американски век“ в енергетиката може да се окаже век на енергийния колониализъм за всички останали участници на пазара. „Трябва ли потребителите на енергия по света да стават заложници на непрестанната предизборна кампания в Съединените щати?“, попита реторично Сечин и добави:

"За оказването на натиск на петролния и газовия сектор Съединените щати избират онези страни, чиито бюджети се формират основно за сметка на доходите от износ на енергийни ресурси. Към прякото въздействие на санкциите се добавя и косвено. Например някои страни са оказват отрязани от помощта на Международния валутен фонд, който по този начин нарушава основополагащите принципи на работата си".

Русия няма интерес от прекалено повишаване на цените не петрола, заяви същевременно президентът Путин на среща с главните редактори на водещите руски и световни информационни агенции.

"Напълно ни устройва цена около 60-65 долара за барел. Нямаме нужда да гоним по-висока цена. И без това маржът ни е приличен, имайки предвид, че бюджетът ни е разчетен при цена от 40 долара за барел".

Той отказа да посочи дали Русия ще продължава да ограничава своето производството и през втората половина на годината, след като на този етап споразумението във формата "ОПЕК +" за намаляване на добивите е в сила до края на юни.

Путин добави, че новото решение на предстоящата среща във формата "ОПЕК +" би трябвало да вземе предвид намаляващото производство в Иран и Венецуела, както и проблемите с доставките в Либия и Нигерия.

Попитан дали вижда светлина в тунела на фона на острото политическо противопоставяне в последно време между водещите световни сили, Путин отговори, че изпитва известен оптимизъм след последния си разговор с американския президент Тръмп. Двамата лидери били единодушни, че парите, похарчени за оръжия, могат да бъдат използвани и за други цели. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна