Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов и Любомир Аламанов: Избиратели очакват нови персони и идеи

Резултатите от евровота – анализите продължават

Любомир Аламанов и проф. Росен Стоянов с водещата на предаването „Неделя 150“ Диана Янкулова.
Снимка: БНР

„И евроизборите с кампанията преди тях, и последвалата паника в някои от представителите на БСП и комуникацията вътре в партията и към нас, говори, че тези избори бяха вътрешнопартийни, не толкова насочени срещу конкретните техни опоненти в ЕП“. Това каза пред БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Загубата на БСП на евроизборите е резултат от доста фактори, допълни в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ пиар експертът Любомир Аламанов:

„Един от тях е тотално сбърканата стратегия, наложена от Корнелия Нинова, която от година и половина насам нещо се обърка и реши да поведе БСП към зоната на консервативно-християнската част от избирателите, с идеята да хване тези консервативни хора, които милеят за традиционно българско семейство, и да се сбие на терена на патриоти, на „Възраждане“. Това загуби облика на БСП, загуби се идеята за истинска лява партия“.

Проф. Стоянов се съгласи с Аламанов, че избирателите очакват кой от сега съществуващите на политическия пазар може да им даде нещо ново, „те са в очакване въобще на нещо ново – персони, имиджи и идеи“.

На въпрос дали Слави Трифонов е един от тези обединители, Любомир Аламанов отговори:

„Не знам. Слави Трифонов пропусна няколко момента, в които беше на върха на славата си. Ако сега си издигне кандидатурата за кмет на София с няколко добре подбрани слогана и както стандартните политици са с разклатен имидж, то може да постигне доста интересни резултати. Факт е, че леко закъсня с две-три години. Хората някак си започват да се уморяват от спасители, те стават все по-активни. Защото усещат, че нещо се забавя“.

„Хората са активни в това да не гласуват на тези избори. В дигиталното пространство те са активни. Активностите са случват на различни места. Ако някой си прави илюзиите, че само на избори някой може да осъществи своя демократичен акт – да защити позиция, да вземе страна, да изкаже свободно мнение, дълбоко и все повече в бъдещето ще се лъже“, допълни проф. Росен Стоянов.

Аламанов допълни:

„За първи път видяхме странния факт – активно негласуване, но активно очакване на нещо ново. Борисов усеща хората и обърна кампанията по средата, махна всички и потегли сам. Той усети, че има проблем. Имаше и късмет, че нямаше реален противник“.

Интервюто с проф. Росен Стоянов и Любомир Аламанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна