Eмисия новини
от 05.00 часа

Румен Радев връчи орден "Стара планина" на посланика на САЩ Ерик Рубин

| обновено на 10.06.19 в 14:03
2
Президентът Румен Радев награди днес посланика на САЩ у нас Ерик Рубин с орден „Стара планина“ I-ва степен.
Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин получи орден „Стара планина“ I степен за принос в развитието на българо-американските отношения. Високото държавно отличие е израз на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ, посочи президентът Румен Радев:

"Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс в нашите отношения с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили. По времето на неговия мандат се разшири обхватът и интензивността на двустранните учения и тренировки. Укрепена беше и връзката в борбата с тероризма. Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса на българското общество".

Посланик Рубин подчерта, че България се стреми към енергийна независимост и диверсификация на енергийни източници с покупката на американски втечнен природен газ и с интерконектора между България и Гърция:

"Всяка стъпка към диверсифициране на енергийните източници осигурява на България по-голяма безопасност и сигурност, и независимост".

Ерик Рубин завърши речта си на български: 

"Да живее България, да живее приятелството между Америка и България и да живее нашият силен съюз".

Галерия

Още от