Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индекс показва връзката между насилието в различните страни и социалните мрежи

Станимира Хаджимитова
Снимка: БНР

Най-уязвимите общности по света са под заплаха заради ефекта на социалните мрежи. Това е един от изводите в доклад, направен от Minority rights group International и Организацията „Център за граждански права и прекратяване на огъня“. Индексът „население под заплаха“ използва авторитетни показатели за идентифициране на онези страни по света, които са най-застрашени от масови убийства, насилия, системни насилствени репресии, геноцид.

Български партньор на Мinority rights group - Лондон е „Джендър проект – България“. Фондацията допринася за разпространяване на информацията, свързана с правата на малцинствата по целия свят. 

Станимира Хаджимитова от „Джендър проект – България“ сподели пред БНР:

„Този доклад излиза за 14-а година. В сегашния си вид има фокус върху ролята на социалните мрежи и модерните технологии за разпространяване на дезинформация, за радикализиране, стъпващо на религиозни и етнически разделения, които съществуват между хората по света. Тук се намесват и колониални наследства, които в крайна сметка, от днешна гледна точка, също имат манипулиран прочит. Всичко това води до една негативна, радикализирана солидарност“.

Анализът на Minority rights group разглежда множество платформи в различни държави по света, в които се засилват емоции в търсенето на врагове. Хаджимитова акцентира върху ускорения процес на разпространение на всякакви новини и влияния чрез социалните мрежи.

„Индексът поставя Сирия на първо място, а Сомалия е на второ, следвана от Афганистан. Ирак все още е огнище на насилие и пример как социалните мрежи стават канал за разпространение на омраза и страх“, допълни тя в предаването „Хоризонт до обед“.

„В този списък ги няма западноевропейските и източноевропейските държави. Може би това е причината у нас все още да битува едно спокойствие, което е много заблуждаващо“.

„Във всички застрашени държави става дума за влизане в социалните мрежи от мобилни телефони, което е опасно, защото те са вече в ръцете на всички млади хора, а така се планират атаките на радикализираните елементи, набират се средства, за да се осигурят. В крайна сметка се стига дотам, че тези групи чрез социалните мрежи се хвалят - публично поемат отговорност за действията си, независимо дали всъщност те са били техни, или не“, допълни Хаджимитова.

Интервюто със Станимира Хаджимитова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна