Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 страни отправят послания за общо бъдеще от Пловдив

| обновено на 11.06.19 в 07:54

Община Пловдив и фондация "Америка за България“  организират церемония, на която посланици на държави от целия свят ще отправят послания за общото ни бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение, единство.

Посланията ще бъдат гравирани на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика, а представянето ѝ пред обществеността и медиите ще се състои по време на официалното откриване на базиликата през септември 2019 г. 

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешен Пловдив, е една от най-големите раннохристиянски църкви в страната. Градена камъче по камъче, ръка за ръка – тя е общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността на различни времена и култури, казват организаторите.

Инициативата представя в интервю за програма "Точно днес" Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България". Тя съобщи, че очакват в края на септември да бъде завършена работата по Голямата базилика. 

Тальокова каза още: Най-удивителната част от Епископската базилика са нейните мозайки, и това много добре се свързва с мотото "Заедно" на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Когато хората работят заедно се получава красив резултат накрая. Работим и напредваме по инициативата "Подари си птица". Щастливи сме, че пловдивският бизнес откликна на тази идея. На уебсайта на инициативата са посочени 40 птици, като са отбелязани специално и кои от тях са "осиновени" и могат да се подаряват.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени