Eмисия новини
от 05.00 часа

Бедствено положение в община Стражица заради два прелели язовира

| обновено на 11.06.19 в 12:41
Автор:
Приземният етаж на училището в с. Камен е наводнен, детската градина - също
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в община Стражица заради два прелели язовира – край село Нова Върбовка и язовир "Чешме дере" до село Камен.

Причина за обстановката са падналите вчера поройни дъждове. Обстановката в района е овладяна, създадена е отлична организация, съобщи за БНР областният управител на Великотърновска област Любомира Попова:

“Няма опасност за жителите, за домашните животни и за населените места. Там където има констатирани наводнения, се отводняват с изключително съвременна техника, която пожарната предоставя още снощи около 1 часа“.

Установено е, че са наводнени земеделски земи с пшеница и царевица. В момента Областната служба "Земеделие" установява площта на пораженията, каза още областният управител Любомира Попова.

Няма опасност за хората в района. Наводнени са земеделски земи и обществени сгради, съобщи по-рано за  БНР Илиян Маринов – председател на Общинския съвет в Стражица. По думите му обстановката се нормализира:

"Язовирът, който имаше опасност от преливане, вече нивото е смъкнато. В селата Камен и Нова Върбовка има по-големи щети, като в Камен училището е затворено, тъй като приземният етаж е наводнен. Има влязла вода и в кметството и в детската градина, но за населението няма опасност. Що се отнася до язовира "Зеленчуков дол" в село Нова Върбовка, там стената е прекъсната, компрометирана, и всичко се е изляло в дерето и в нивите. Там също няма опасност за населението. В село Нова Върбовка и в село Камен има компрометирани асфалтови настилки".

Застрахователят на детската градина и училището е уведомен за инцидента. Маринов е категоричен, че единствената причина за него е обилният дъжд. Двете заведения няма да работят днес.

Аварийни екипи работят по възстановяване на щетите, уточни още Илиян Маринов:

"Почистват се наносите от пътищата. Изпомпват се помещенията, които са наводнени, в къщите на хора има влязла вода. През външните огради в няколко къщи, но не е сериозно положението - пет къщи в село Камен и три-четири в село Нова Върбовка".

"Много тежка обстановка за много кратко време". Така характеризира положението ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той не се съгласи с оценките, че нещо с язовирите не е добре. Войнов смята, че държавата си върши работата и че всичко е под контрол.

„В момента обстановката е спокойна, овладяна от екипите на пожарната, създадена е организация и няма опасност за населението. За Нова Върбовка – преливникът не може да поеме водното количество и започва да прелива през язовирната стена. Тъй като тя е земнонасипна, започва да я прояжда и я прокопава до основи. Другият язовир, в село Камен, прелива през преливника, има наводнени няколко къщи. Беше създадена организация, почва да се сваля нивото на язовира. Няма опасност за хората. Правена е проверка през февруари. Нещата са били нормални. Страшно много дъжд е паднало, асфалтът по улиците е изровен, много тежка обстановка“.

Интервютата на Силвия Великова с Илиян Маринов и на Снежна Иванова с ген. Кирил Войнов можете да чуете от звуковите файлове.

Още от