Eмисия новини
от 07.00 часа

Ваня Бирданова: Трябва сериозен контрол, ако се приемат новите правила за хранене в градините

Снимка: БГНЕС

България е една от малкото държави в Европа, в които имаме наредби за организирано хранене, с конкретизиран грамаж и рецептурници, които позволяват да се изработи здравословно меню. Това коментира пред БНР Ваня Бирданова от Българската асоциация по обществено здраве.

В предаването „Хоризонт до обед“ тя коментира проект на наредба за изменение и допълнение на Наредбата за здравословно хранене на деца на възраст от 2 до 7 години, която предвижда в детските заведения да не се предлагат пържени храни.

Според нея този проект е добро продължение и усъвършенстване на наредбата. Тя смята, че е трудно в домашни условия да се осигури толкова разнообразно хранене на децата:

„Тук се предлагат всички групи храни. В новия проект на наредбата доста добре са оценени качествата на продуктите, които се предлагат. За мен нещата са много добре прецизирани. Въпросът е как наистина практически ще се изпълнят. Тук нещата опират до обществени поръчки и до контрол за това, което е вложено в наредбата, дали практически ще се осъществи. Ако тази наредба влезе в този й вариант, контролът трябва да бъде много сериозен“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 20.10.19 в 06:56

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43