Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици задържани на акция в подкрепа на журналиста Иван Голунов в Москва

| обновено на 12.06.19 в 15:18
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 1000 души се включиха днес в неразрешен от властите протест в центъра на Москва в подкрепа на разследващия журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов. Около 200 от тях бяха задържани, съобщиха от столичната полиция.

Според данни на правозащитната организация ОВД-инфо броят на арестуваните надхвърля 400 души. Сред тях има много журналисти от изданията „Ведомости“, „Новая газета“, „Медуза“, „Медиазона“, радиостанциите „Ехото на Москва“ и „Комерсант FM“, телевизия „Дъжд“, кореспонденти на агенция Ройтерс и списание „Шпигел“.

Задържан е и опозиционерът Алексей Навални.

Като основание за арестите полицаите посочват участие в несъгласувана с местните власти акция.

Протестът беше организиран, след като миналата седмица беше арестуван по подозрение в търговия с наркотици разследващият журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов.

Снощи той беше освободен, а наказателното производство срещу него бе прекратено поради липсата на доказателства за извършено престъпление.

Голунов заяви, че намерените у него и в дома му наркотици са подхвърлени от полицаите, а арестът е свързан с професионалната му дейност.

Арестът му предизвика вълна от възмущение не само сред колеги на Голунов, но и сред политици и артисти.

Преди ареста си Голунов е работил върху материал за погребалната индустрия и днес главният редактор на „Медуза“ Иван Колпаков обеща, че текстът ще бъде публикуван.

В същото време шефът на Съвета за сигурност на Русия заяви, че няма информация в случая с журналиста да са виновни служители на спецслужбите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна