Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математикът Илия Петров откри нов метод за деление на числа

10 СУ "Теодор Траянов"
Снимка: 10 СУ "Теодор Траянов"

Последните открития на плевенския математик Илия Петров, наречен „жив компютър“, са свързани с аритметичното действие „деление“. Работил е над откритието и новия метод близо 30 години и сега показва на света най-новото деление в аритметиката.

Илия Петров е уникален човек, учен, математик, който често повтаря мисълта на Томас Едисон, че „най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли“. И той го прави през целия си живот, с всяко свое ново откритие, с всеки нов метод в математиката, сега за първи път светът научава за най-новото деление в аритметиката. Той е автор и на книгата "Ново смятане на планетата Земя", завоювала и намерила признание на световни форуми в целия свят.

„1202 година Леонардо Фибоначи италиански математик отпечатва "Книга за смятането" и оттогава досега никой не е издал книга за смятането. Имало е учебници, които обясняват четирите аритметични действия, но книга за смятането и да промени четирите аритметични действия не е имало. През XXI век аз издавам книга „Ново смятане на планетата Земя" издание на Съюза на учените и това е първата книга след Фибоначи от 13 век досега“, каза математикът Илия Петров.

При класическия начин на смятане делението е много по-трудно от умножението, казва Илия Петров:

„Аз създавам система, която е много по-лесна. Само, че има съвсем нов метод различен от класическия. Да разделим примерно големи числа десетцифрени, дванайсет цифрени, петнайсет цифрени на 15. Третият, четвъртият знак след десетичната запетая действието се извършва за секунди. С бързината на калкулатора детето може да каже частното.“

Същността на новооткрития световен метод е в цветна програма, създадена от математика.

„За да промениш една система това е равно на революция и считам, че в скоро време много хора ще възприемат тази методика. Ето в Пловдив вече деца ще се обучават по тази система. Те ще излязат със специален сайт. Децата извънредно много харесват тази система. Това е да се научат децата на класическия, но и други методи, да развиват мозъка“.

За най-нетърпеливите, още преди да е излязла в книга, новата методика на Илия Петров може да се намери на страницата на Съюза на учените клон Плевен.

„Най-новото деление в аритметиката и в света. Моят метод превъзхожда и китайския, и японския метод. При японският начин на смятане се работи с черти и след това се броят пресечните точки. Дадено е 13 по 12. Разбира се бързо ще се извърши действието, но ако дадем едно петцифрено число вторият множител да е числото 9 трябва да се направят 75 черти. Представете си за колко време можете да направите. След това трябва да се преброят около 360 точки, за да се даде резултата, а при моя метод само за 10 секунди резултата се получава.“

Всички открития на Илия Петров той посвещава на децата, често изнася открити уроци пред тях у нас и в чужбина и е убеден, че неговите цветни програми бързо се усвояват и са като игра за децата, но главното - учи ги да мислят.

Където и да се намира и живее Илия Петров винаги с гордост казва, че е българин.

„Целият свят трябва да знае това, че българите са умни.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!