Eмисия новини
от 04.00 часа

Румен Радев се срещна с българската общност в Унгария

| обновено на 13.06.19 в 21:47
Снимка: БТА

Повече от 100 години българската общност в Унгария гради малка България. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Будапеща.

Държавният глава благодари на сънародниците ни в Унгария, че пазят българския дух, култура и традиции живи.

„Има много с какво да се гордеете, като най-старата българска общност в Европа. Една от най-големите, най-задружните, която вече повече от 100 г. гради тук една малка България с много любов. Нашата общност тук не само запазва своята национална идентичност, но тя активно участва в обществено-политическия живот на България. Вие сте една много важна жива връзка между нашите страни и народи“, каза Радев.

В рамките на официалното си посещение, което продължава и утре, президентът има срещи с унгарския си колега Янош Адер, с премиера Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.

Българската общност в Унгария е създадена преди век от преселници градинари. Преди 5 г. властите в Унгария признават официално 13 малцинства - сред тях е и българското.

Симеон Варга е застъпник на българите в унгарския парламент и трето поколение българин.

„Ако тръгна от Унгария към България, казвам: Отивам си вкъщи. Ако тръгна от България към Унгария: Отивам си у дома“, споделя той. Още от