Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли разцепление на БСП на 49-ия конгрес

Преди началото на 49-ия конгрес на БСП членът на Изпълнителното бюро професор Радослав Гайдарски коментира за БНР, че все още не е ясно дали има “критична маса“ делегати, които да поискат от лидера Корнелия Нинова да оттегли своята подадена оставка.
     

„Мисля, че най-разумното решение в момента, без да има след това някакви особени сътресения, е Конгресът да гласува против оставката, да си продължим нещата и да се подготвяме за местните избори. Всичко останало, което е предвидено в Устава – да се избере един от заместник-председателите, който да организира след това избори и така нататък – всичко това ще ни отнеме от енергията, от силите и това ще доведе до много тежки последствия за партията“, каза той за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ и допълни:

„Мисля, че голяма част от хората, които членуват в нашата партия, са на такова становище – че, ако ние продължим да се занимаваме с вътрешни проблеми, трудно бихме могли наесен да излезем с една алтернатива на днешното управление, за да спечелим местните избори“.

При управлението на Нинова има допуснати грешки но „те не са от решаващ характер“, категоричен е проф. Гайдарски. Партията обаче си е била поставила трудно постижимата цел да спечели евровота:

„Преди имахме четирима евродепутата, на миналите избори, сега имаме петима. Доказа се, че близо 50 000 са получени в повече на тези избори. Е, за каква загуба става въпрос“.

Евроизборите нямат нищо общо с местните избори, категоричен е Гайдарски, според когото на тях партията може да предложи алтернатива:

„Всеки един гражданин в страната има личен интерес кой ще го управлява в населеното му място“.

Социологът Юрий Асланов, който е член на Националния съвет на БСП, е категоричен, че на конгреса има опасност от разцепление. Политическото време до местния вот е малко, а конгресът – ненужен, смята той:

„Никой не искаше и не се готвеше да иска оставка на Корнелия Нинова. Тя сама предизвика това упражнение и ако днес оттегли оставката си, ще възникне въпроса за какво ни вкара в тази криза“.

Асланов отрече да принадлежи към така наречената „вътрешнопартийна опозиция“:

„Четох някакви такива неща, с посочване и на моето име, че след като споделям някакво мнение, различно от това на лидера, ерго съм част от някаква опозиция. Нареждат ме до хора, с които дори не си говоря или директно ме афишират като агент на Бойко Борисов. Не приемам тези етикети…  За мен не е важно кой ще е лидер на тази партия, а какво ще прави“.

Асланов отрече и обвинението, че е заблудил със социологически данни предизборния щаб на БСП, че има шанс да победи на европейските избори. Около 10 дни преди изборите той е предупредил в щаба, че „кампанията се е обърнала“ и ГЕРБ има преимущество. Според него БСП е загубила заради „грешно поставена цел, грешна стратегия и грешна тактика“.

„Всеки лидер, в някаква степен, укрепвайки своето единоначалие през годините, разруши колективния дух на тази партия и ние сега трябва да го изграждаме наново“, обобщи социологът.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени