Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП - необходимо преодоляване на вътрешните раздори

Снимка: БГНЕС

Когато Бойко Борисов говори, че „не можем да си подадем и оставка като хората“, най-вероятно е ядосан, че се проваля сценарият му, който очакваше да се случи - с вакханалия, която да настъпи при една приета оставка в БСП. Това каза за БНР депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Таско Ерменков и обясни, че според него Борисов прави планове за създаване на пълзяща диктатура в България и опит „за заличаване на 30 години в борба за многопартийна система“:

„Неговата политика, която в момента води по отношение на партийните субсидии, иска да доведе до това само ГЕРБ да бъдат единствената партия, а всички други да му пречат. Именно поради тази причина той така се е вторачил в БСП и толкова много ние му пречим, че даже вече не може да крие и озлоблението си, когато нещата не се случват по неговия сценарий“.

Ерменков нарече подадената и оттеглена оставка на партийния лидер Корнелия Нинова „високоморален политически акт“.

„Когато ти си отговорен и смяташ, че отговорността, която носиш, е над твоето его, ти се съобразяваш с отговорността, независимо от това, че знаеш, че ще последват карикатури, охулвания и други такива. Това е последователната политика на един политически отговорен деятел, който поставя интересите на партията и на държавата над собственото си его“.

В предаването „12+3“ социалистът допълни, че лидерът на една партия поема политическа отговорност след неуспешни избори с „изразяване на готовност за оставка“, което се е случило в Националния съвет на БСП:

„За съжаление обаче, този високоморален акт беше интерпретиран от някои от хората, които са в БСП на други позиции, далеч от партийните, като един от шансовете лидерът да бъде свален, да бъде сменен и да се получи едно безвластие в момент, в който на България ѝ предстоят много тежки избори“.

„Аз съм един от тези, които казаха на Корнелия Нинова в очите „Тази оставка е грешка и ще доведе до хаос, а няма да доведе до политическо поемане на отговорността“. Лидерът се съобразява и там, където е избран, там дава окончателното решение - дали ще продължи да си носи отговорността като лидер на партията, или ще се предаде и ще каже „Аз вече един път нещо казах, не ме интересува какво ще бъде след това“. Много е трудно, познавайки характера на госпожа Нинова, да е направила тази крачка назад в името на партията и в името на това, че България се нуждае от боеспособна и дееспособна БСП“.

Според Таско Ерменков на партията е необходимо преодоляване на вътрешните раздори и засилване на идеологическата работа.

Проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП и делегат на Конгреса, също допълни, че не приема за актуално в една политическа формация да има деление:

„Не мога да приема едно формирало се изявление, че партията се състои от две половини – едната е носител на новото, прогреса, революцията, честността, невинността, а другата е ретроградността, консервативно-мрачното, порочното“.

Проф. Добрева подчерта, че един от големите проблеми, които не са били дискутирани на Конгреса, а „този проблем е резултат от управлението на партията през последните три години, е липсата на яснота накъде вървим в коалиционен план“:

„Надявам се, че в предстоящите месеци ще се търсят местни коалиции, съвместни усилия за решаване на проблемите на гражданите и че ръководството на партията ще извърви необходимия път към диалога“.

Проф. Ваня Добрева изрази съжаление, че Конгресът на БСП е преминал под знака на оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова и че не са могли докрай да оценят „един много сериозен доклад, изнесен от Валери Жаблянов, който показва пропуските по време на кампанията ни за евроизборите и поуките и предизвикателствата пред нас за местните избори“.

Интервюто с проф. Ваня Добрева и с Таско Ерменков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна