Eмисия новини
от 20.00 часа

Бившите служебни премиери Близнашки и Герджиков: Намаляването на субсидията ще бъде удар върху партиите

3
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев, това показва липса на всякаква устойчивост в регулациите в тази материя“. Това каза пред БНР юристът и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков по повод законодателното предложение за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на действителен глас, което определи като „популистки ход“.

„Ами тези партии все пак откъде ще се финансират?! И ето, отваряме широко вратата към едрия бизнес, да не кажа към олигарсите, които ще започнат да си купуват партии. Това ли искаме“, попита проф. Герджиков.

По повод предложението на ДПС за 0 лева субсидия, но и за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите проф. Огнян Герджиков обясни:

„Американският модел е много различен. Американското общество е съвършено различно. Не може „жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак“. Това са съвършено различни системи - и политически, и правни“.

Той е убеден, че с намалените субсидии има опасност бизнесът и олигарсите да започнат да диктуват законите, по които да живеем.

Юристът и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки се съгласи напълно с казаното от проф. Огнян Герджиков:

„Това ще бъде един тежък удар върху плуралистичната демокрация в България, един удар с много тежки последици. Жалко, че политическите фактори в желанието да се уязвят взаимно тръгнаха да се надиграват точно на тази плоскост… Изправени сме в една много нелепа ситуация. Тя беше предизвикана от Корнелия Нинова, която тръгна да създава истерия около онези средства, които се оказаха, че неправомерно са разпределени - един технически въпрос в крайна сметка, а те решиха да го експлоатират за политически цели. В крайна сметка се стигна до тази драматична ситуация, която наистина може да има много тежки последици в бъдеще… Бойко Борисов е много добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, но трябва да преглътнат и двамата своите амбиции да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е наистина национално отговорно“.

„С намалените субсидии партиите ще бъдат поставени до стената и ще се откриват възможности за пряко или косвено въздействие върху нашия политически живот от вътрешни или чужди фактори, които по принцип са нелегитимни“, убеден е също проф. Близнашки. Той подчерта:

„Нашата система е европейска и въобще не може да се говори за въвеждане на американски тип финансиране“.

Според Близнашки нормален размер на партийните субсидии е 3-4 лева:

„България не е богата страна, така че трябва да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет“.

Интервюто с проф. Огнян Герджиков и с проф. Георги Близнашки можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от