Eмисия новини
от 19.00 часа

Скандалът с изложбата в софийската галерия "Структура" стигна до Великобритания

2
Анна-Люля Симидова-Праун (1906-2004), Абстрактна композиция, 1924 смесена техника, дърво, 40 х 31 см - част от изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“.
Снимка: Галерия „Структура“

Интернетното издание на британския вестник „Метро“ днес публикува материал във  връзка с разразилия се скандал с фалшиви картини в софийската галерия „Структура“.

Metor.co.uk се спира по-конкретно на случая с френската илюстраторка Малика Фавре, която е базирана в Лондон, копие от чиято рисунка за корицата на „Кама Сутра“, издание на „Пенгуин“ от 2012 година, е представено като творба на Сирак Скитник, който е починал през 1943 година.

Изданието цитира Фавре, че това е „абсолютно луда ситуция“, в която си мислиш, че това просто не е възможно. Фавре допълва, че не е единствената и че доколкото знае, копия на творби на още двама художници са представени под други имена на същата изложбата.

В рамките на шегата френската художничка дори казва, че донякъде се е почувствала поласкана от добрия вкус на измамниците.

Изданието помества извинение от страна на колекционера Николай Неделчев, екипа зад проекта и галерия „Структура“ към всички, които са подведени и че те са станали жертва на измама от безскрупулни търговци.


Галерия

Още от