Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С е-колелета по крайбрежието на Дунав за по-чиста околна среда

Снимка: БГНЕС-архив

Заради запазената природа и културната значимост селските райони са сред най-големите богатства на България. За съжаление редица места по поречието на Дунав запустяват, а населението търси поминък другаде, посочи в предаването "Преди всички" на „Хоризонт“ Диана Андреева от WWF България. Фондът за опазване на дивата природа сложи начало на редица бизнеси, за да сложи край на тази тенденция.

Проектът за щадящо използване на природните дадености на регионите се реализира в 7 дунавски държави. В България са включени общините Белене и Иваново. Там населението има нисък икономически статус и има голяма миграция. Това са подходящи общини и имахме подкрепата на местната власт, посочи Андреева.

Диана Андреева каза, че в началото е имало много трудности при реализацията на проекта.

"Целта на проекта е да генерира приходи по места като запазва околната среда. Въведени са е-колелета по специално обозначени маршрути в двете български общини. Те са удобни и не замърсяват околната среда. Могат да се ползват и за планински терени. Има сериозно търсене от туристите в Иваново, защото няма осигурен общински транспорт до природните забележителности в региона. Хората се отказват от колите си и ползват тези велосипеди".

Друга част от проекта е насочена към опазването на билките, които са изобилие в тези два региона на България. В тази сфера неправителствената организация си партнира с Унгария.

По проекта отглеждат и прасета - българска порода. Правят връзка на рибарите от Белене с колегите им от отсрещната страна на Дунав в Румъния. Рибата трябва да се пази като билките, убедена е Диана Андреева.

Цялото интервю с Диана Андреева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени