Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха Мишел Платини по разследване за корупция

| обновено на 18.06.19 в 15:55
Снимка: БГНЕС

Мишел Платини, бившият президент на Европейската футболна федерация, е задържан от френската финансова полиция. Той е заподозрян в корупция около избора на Катар за домакин на световното футболно първенство през 2022 г.

От сутринта Мишел Платини е на разпит в Отдела за борба с корупцията в Нантер. Изданието „Медиапарт“ първо разпространи новината за арестуването на френската футболна легенда, потвърдено от съдебни източници.

Някогашният капитан на „петлите“ и бивш президент на УЕФА е на прицела на правосъдието още от 2016 г., когато започна разследването около ролята на Франция в спорния избор на Катар за домакин на Световното първенство по футбол за 2022 г.

Досега Платини е бил разпитван само като свидетел по случая.

Прокуратурата се интересува от присъствието му на обяд в Елисейския дворец през 2010 г., броени дни преди гласуването за бъдещето домакинство на първенството, заедно с тогавашния френски президент Никола Саркози и настоящия емир на Катар Тамин Бен Хамад ат Тани. На нея според подозренията са били уговорени покупката на клуб „Пари Сен Жермен“ и създаването на спортен канал в замяна на подкрепата на Франция за Катар. По случая е арестувана и бившата съветничка на Саркози Софи Дион, вече е разпитван и бившият началник на президентския кабинет Клод Геан.

През 2015 г. Мишел Платини се раздели с поста си начело на УЕФА, след като беше обвинен, че е получил неправомерно 2 милиона долара от президента на ФИФА Сеп Блатер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени