Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 24 часа престой на буферен паркинг "излиза солено"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Услугата "Паркирай и пътувай" в столичното метро привлече вниманието на "Вашият глас", след като с предаването се свърза слушателят Траян Калнаков. На 17 май паркира автомобила си на буферения паркинг на метростанция "Бели Дунав". След като отива на работа в петъчния ден, му се налага да прибере колата си на следващия ден - 18 май. Служителият на паркинга му обяснява, че трябва да заплати за престоя си 40 лева. Калнаков ползва паркинга всеки ден и досега такава сума не му е искана. След този случай той се опитва да разбере подробно какви са правилата за услугата "Паркирай и пътувай", тъй като до този момент не се налагало да заплаща такава цена за престоя си, колкото и дълъг да е бил той. Служителят на паркинга е обяснил, че досега системата не е била свързана коректно и не отчитала съвсем точно.

Директорът на Дирекция „Паркиране и гаражи“ в Центъра за градска мобилност Румяна Милова разпореди проверка по случая и стана ясно, че Калнаков е ползвал паркинга за повече от 24 часа, а услугата "Паркирай и пътувай" позволява паркиране не по-малко от един час и не повече от 24 часа. В противен случай паркингът се заплаща почасово, за да се предотвратят злоупотреби.

Румяна Милова обясни също, че връщането при ползването на услугата "Паркирай и пътувай" трябва да бъде само с метро, тъй като няма как да бъде отчетено дали пътуващият се е върнал да прибере автомобила си с друго средство за обществен превоз. Това ще стане възможно, след като бъде въведена тикет системата в столичния градски транспорт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна