Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията "Стъпвай смело" за хора с болки в ходилото

Снимка: footcare-mtl.com
Пациентски организации и специалисти започват кампания в подкрепа на страдащите от болести на ходилото. По приблизителни изчисления от подобни проблеми страдат близо 3 млн. от българите.

Инициативата под наслов "Стъпвай смело" ще продължи 7 месеца. Започва в Пловдив на 22 юни, прегледите в София са на 25 юни от 11 до 16 ч., а след това кампанията ще продължи в още 5 от големите градове в България.

Хората с болести на ходилото и с проблеми при ходене и придвижване са разнародна група, обяснява Мариана Александрова – председател на Национална пациентска мрежа и Сдружение "Диабет и предиабет: ортопедични заболявания, ревматоидни, професионални (при стоматолози, хирурзи, фризьори, строители и др.), съдови и кожни болести в областта на ходилото, диабет, атонични рани, дископатии, при затлъстяване и бременност в боследните месеци.

Доц. Владислав Иванов - ортопед с над 30-годишен опит, обясни, че сред причините за страдания в областта на ходилата са: преумора, лошо подбрани обувки, травми, както и заболявания, които се отразяват фатално на краката – диабета, ревматоидните страдания с деформациите, други болести на обмяната.

С профилактика и превенция трябва да се избегне стигането до хирургичната маса, настоява доц. Иванов и подчертава: превенцията е най-доброто и евтино лечение.

Всеки 30 секунди някой в света губи крак, вследствие на захарен диабет, посочва д-р Румен Богданов повече от 20 години работи само върху проблемите на диабетното стъпало.
Повече информация, обучението, навременното и правилно лечение биха спасили много крака.

Организациите, които стоят зад кампанията "Стъпвай смело", са изпратили до МЗ, НЗОК и парламентарната здравна комисия писмо, в което настояват за навременна диагностика, качествено лечение и ефикасна профилактика на пациентите с болести на ходилото, повишаване информираността и включване на повече лекарства и медицински изделия в реимбурсните листи.

В репортажа чуйте още по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна