Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия на СЗО у нас оценява здравната политика при незаразните хронични заболявания

Д-р Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

Мисия на Световната здравна организация (СЗО) е в България, за да оцени здравната ни политика при незаразните хронични заболявания. Тази оценка вече е направена в 13 държави.

„Това е партньорски анализ на това как държавата се справя с незаразните хронични заболявания, какво е обслужването и как може то да бъде подобрено. СЗО няма мандат да проверява или санкционира“, обясни пред БНР доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България.

„Има голям проблем с тези заболявания. На първо място са сърдечно-съдовите заболявания, които водят до най-голяма смъртност. На второ място са онкологичните заболявания. Респираторните заболявания също са част от проблемите, които трябва да бъдат решавани. Тези комплексни нужди – колко адекватно се адресират в България, това е целта на тази мисия“, каза специалистът в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Рисковите фактори също са обект на този анализ, добави доц. Околийски и посочи като такива тютюнопушенето, употребата на алкохол, липсата на физическа активност, затлъстяването. По думите му проблемът в България е, че превенцията не е на добро ниво.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна