Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 детски кардиолози и кардиохирурзи от цял свят на среща в София

| обновено на 20.06.19 в 09:43
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес до 22 юни София е домакин на първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия.

Във форума ще участват над 200 детски кардиолози и кардиохирурзи от цял свят, както и лекари от други специалности, свързани с детската кардиохирургия.

„Повечето от децата с вродени малформации не получават грижи на ниво. Може би само 20-30% от тях получават такива грижи“, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ проф. Христо Червенков – президент и основател на Световната организация по детска сърдечна хирургия. По думите му целта на организацията е повече деца от целия свят да получат такива добри грижи.

„Най-честата вродена малформация е тази на сърцето - до 1% от всички раждания. Нужна е доста точна и сложна хирургия, за да се коригират те. За да бъде успешна тази хирургия, екипът трябва да е силен. … Трябва да работим като екип, всички заедно. Всичко е възможно, ако направим усилия“, каза проф. Червенков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна