Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Димитрова: Сексуалната експлоатация все още е основната форма на трафик на хора

Сексуалната експлоатация все още е основната форма на трафик на хора, заяви пред БНР главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова.

„От 443 регистрирани жертви на трафик през 2018 г., 309 са именно тези с цел сексуална експлоатация. Болшинството от жертвите са жени и момичета. Тенденцията е устойчива“, отбеляза тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Димитрова отчете и увеличаване на регистрираните жертви на трафик с цел трудова експлоатация. Тя посочи, че това се случва предимно в региони с висока бедност и засяга основно мъже в активна възраст.

Основен инструмент, с който се набират и контролират жертвите на трафик, са социалните мрежи, каза още Камелия Димитрова. Тя добави, че същите канали през интернет те ги използват за информиране на хората.

Под мотото „Заедно срещу трафика на хора“ започва националната информационна кампания за превенция на трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Камелия Димитрова обясни, че се насочват към младите хора като цяло, но и към специфичните уязвими групи, които биха могли да бъдат потенциални жертви.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна