Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Северна Македония вероятно ще имат съвместно председателство на Берлинския процес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Северна Македония най-вероятно ще имат съвместно председателство на Берлинския процес догодина. Това обяви министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович на среща с български журналисти във Варшава. В момента Полша е председател на Берлинския процес, а следващият ще бъде определен на Срещата на върха в Познан. 

Въпреки отлагането на началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания за октомври полският външен министър Яцек Чапутович е категоричен, че пред държавите има ясна европейска перспектива.

"Мисля, че ние просто трябва да ги подкрепим. Много съм доволен, че най-вероятно вие ще наследите председателството на Берлинския процес заедно със Северна Македония".

Съветникът на полския президент Анджей Дуда - Богослав Виниц, обаче прогнозира, че присъединяването на всички държави от Западните Балкани ще се забави много по-дълго.

"Ние подкрепяме страните от Западните Балкани, но няма климат в Европа, който да позволи тяхното скорошно присъединяване. Ще бъде много трудно да се присъединят поне в следващите десет години".

В Полша очакват в началото на юли в Познан да бъде обявена къде ще бъде следващата среща на върха. От българска страна засега не е коментиран въпросът.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна