Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните цени с над 2% след новината за свален американски дрон от иранска ракета

В четвъртък петролните фючърси поскъпват с над 2% след поредна ескалация на напрежението в Близкия Изток в резултат на новината за свален американски дрон от иранска зенитна ракета над Ормузкия проток.

Новото увеличаване на напрежението в Близкия Изток идва само седмица, след атаката на два петролни танкера отново близо до Ормузкия проток, който е ключов за танкерния превоз на суров петрол.

Фючърсите на петрола бретн с доставка през август нараства с 2,4% към 63,30 долара, като за кратко те нараснаха до $ 63,88, отравяйки поглед към важните бивши върхове от 7-и и 10-и юни около 64,50 нивото.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишават с 2,8% към триседмичен връх от 55,50 долара за барел (най-високо ниво в рамките на настоящия месец).

Подкрепа за поскъпването на петрола през последните дни на търговия оказват и сигналите от страна на ЕЦБ и на Федералния резерв за предстоящо разхлабване на техните парични и лихвени политики, което би подкрепило икономическия растеж и респективно потреблението на важната енергийна суровина в световен план.

Договорената дата за срещата на страните-производителки във формата "ОПЕК +" в началото на юли (на 1-ви и 2-ри юли), както и подновените инвеститорски надежди за рестартиране на търговските преговори между САЩ и Китай също допринасят за поскъпването на петрола, както и спадът на седмичните складови петролни запаси на САЩ с 3,1 млн. барела, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA).

Графика на петрола брент

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени