Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва първият по рода си форум „Кино в училище“

Дизайн: Elena Gamalova
Снимка: @youngeuropeancinemasofia

Утре се поставя началото на шестото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Този път той е посветен на първия по рода си форум „Кино в училище“. Участниците в него ще могат да се запознаят с гледната точка на учители и режисьори, които практикуват успешно програми по кино в училище, показват филми и заснемат такива, а и дискутират киноезика на класическото и съвременното кино.

Сред филмите, които ще бъдат представени в зала „Славейков“ на Френския институт от утре до 23 юни са: „Формулата на Тео“ – новият документален филм на режисьора Николай Василев; късометражните филми на Клеман Кожитор, номинирани за наградата „Сезар“ – „Галантни Индии“ и „Брагино“; „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро и кинокласиките „Първият учебен ден“ на Жак Розие и „Нула за поведение“ на Жан Виго. Всеки от филмите ще бъде придружен и от дискусия.

Ралица Асенова и Даниел Симеонов (снимка: Таня Димова)
Какво дава на учениците изучаването на кино в училище? Води ли до интерпретиране на онова, което е видяно на екрана и до изграждане на критическо мислене? Това са само част от възможните въпроси, които зададохме днес във „Време и половина“. Отговорите потърсихме от директора на фестивала Ралица Асенова и един от участниците – Даниел Симеонов, преподавател по английски език в ОУ „Неофит Рилски“ в село Дерманци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна