Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменецът Тихомир Радев стигна с каяка си до Словакия

Тихомир Радев
Снимка: Личен архив

Шуменецът Тихомир Радев преплава австрийския етап от „Приключението по Дунав” за шест дни. Рано сутринта с едноместния си каяк полицаят влезе на територията на Словакия. 

„Преди обяд в десетия ден от плаването подминах Братислава, а пред мен Дунав вече прилича на море. В момента съм до огромна рафтинг база”, обясни за Радио Шумен приключенецът. 

Тишо имаше възможност още вчера да напусне Австрия. Не го направи заради лошото време. В понеделник той остана на брега, за да изсуши екипировката си след дъждовете през уикенда. Въпреки непредвидената почивка Тишо вече изпреварва графика на плаването със седмица. 

Най-изморителен се оказа осмият ден (вторник, 18 юни) от „Приключението по Дунав”. Полицаят с лекота изгреба дневната си цел от 60 км. Трябваше обаче да преодолее допълнителни 32 км, за да намери подходящо място за лагеруване в близост до Виена. Ден след като премина германския етап, в събота Тишо бе забавен и от технически проблем с количката, която му позволява да придвижва каяка по суша. Дефектиралото колело бе обезопасено с помощни средства. 

В себе си полицаят носи пари само за покупка на бутилирана вода и се изхранва с това, което намери от и около реката. Четири пъти получи хранителни продукти от непознати австрийци. „Все още имам запаси. Снощи си сварих ориз с тиквичка. Сега от мен се иска само да греба”, добави шуменецът. 

„Приключението по Дунав” започна от германския град Инголщат на 11 юни. През август с каяка си Тихомир Радев трябва да достигне водите на Черно море. Така полицаят ще преповтори част от литературната пътека на българския герой в „Дунавският лодкар” от Жул Верн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна