Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобрил военни удари срещу Иран, но след това се е отказал

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на дрон за наблюдение на стойност 130 милиона долара, но след това се е отказал от атаките, съобщи вестник Ню Йорк Таймс като се позова на служители на администрацията. Първоначално Тръмп е одобрил удари срещу цели като радари и ракетни батареи, които е трябвало да бъдат извършени малко преди зазоряване, за да се намали риска за иранските военни или цивилните граждани. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция. Това щеше да е третото военно действие на Тръмп срещу цели в Близкия изток, казва още вестникът. Президентът вече е удрял цели в Сирия през 2017 и 2018 година. Все още обаче не е ясно дали атаките срещу Иран предстоят, тъй като не се знае дали отменянето на ударите е дошло заради промяна на намеренията на президента или заради загрижеността на администрацията по отношение логистика или стратегия.

Междувременно, топ демократи в американския конгрес са подчертали пред президента Доналд Тръмп, че преди започване на каквито и да е военни действия срещу Иран е необходимо одобрение от законодателите, предаде кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. В четвъртък лидерите на демократи и републиканци са имали брифинг с  администрацията в Белия Дом относно свалянето от Иран на американски разузнавателен дрон в Близкия изток. На продължилата около час среща, за която не бяха разкрити подробности, е дала възможност на законодателите да се запознаят с класифицирана информация за инцидента.

След брифинга лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че със съпартийците  си е дал да се разбере, че за тях един от най-добрите начини за избягване на война, “която никой не иска” е  открит дебат по темата и гаранция, че конгресът ще има последната дума.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, каза, че има нужда от “стратегически, прецизен” отговор в синхрон със съюзниците на САЩ. Пелоси също коментира, че напрежението в региона е високо и Щатите трябва да направят всичко по силите си да не ескалират ситуацията.  Демократът от Калифорния каза още, че за нея не все още не е ясно дали случилото се e четвъртък е било умишлено.

Републиканците от своя страна призовават за премерен отговор.

По-рано пред репортери президентът Доналд Тръмп каза, че инцидентът може да е бил плод на човешка грешка. За Техеран дронът е нарушил иранското въздушно пространство - нещо, което американските военни категорично отричат.

Анализатори отбелязват, че за втори път в разстояние на една една седмица президентът Тръмп показва неагресивен подход спрямо провокации,  идващи от Иран. Преди няколко дни той определи като незначителни инцидентите с танкерите в Оманския залив, които американските военни приписват на Иран, а сега Тръмп говори за вероятна грешка при свалянето на американския дрон. Подобна риторика е в контраст с предишни агресивни изказвания на Тръмп спрямо Иран и въпросът е дали това ще помогне за избягване на въоръжен конфликт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна