Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл видя „русофобска провокация“ в протеста в Грузия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл нарече вчерашните събития в Тбилиси „русофобска провокация“ и изрази крайно безпокойство от агресивните прояви спрямо граждани на Русия. Същевременно министерството на външните работи препоръча на руснаците в Грузия да избягват местата със струпване на хора.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди действията на грузинската опозиция и напомни, че ежегодно Грузия е посещавана от голям брой руски туристи. Затова, по думите му, въпросът е много сериозен.

Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова посочи, че „провокацията е организирана в разгара на туристическия сезон“.

„Може ли някой да гарантира, че организираната от провокаторите тълпа няма да тръгне да руши хотели? За мен изводът е, че вчерашните погроми навредиха най-много на самата Грузия“, написа Захарова в профила си във Фейсбук.

Междувременно туроператори съобщиха, че засега кризата в Грузия не се отразява на отдиха на руснаците там. Няма отменени почивки, съобщи по-рано пресаташето на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Председателят на комитета по международни отношения към Съвета на федерацията Константин Косачов определи събитията в Тбилиси като провал на грузинската държава и сблъсък между партиите на мира и на войната.

„Има партия на войната. Сега тя е в опозиция и се държи абсолютно безотговорно и безпардонно. Тя много би искала отношенията на Грузия с Русия максимално да се радикализират до възобновяване на бойните действия. Условно наречената партия на мира, която е на власт и която, разбира се, се държи по-отговорно, отстъпва от позициите си под натиска на радикалите“, каза Косачов.

Той предупреди, че ако партията на войната отново дойде на власт, това неминуемо ще влоши допълнително руско-грузинските отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна