Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бетономорие" приветства ветото на президента върху Закона за черноморското крайбрежие

Снимка: БГНЕС

“Президентът съвсем правилно открива несъразмерност между строгите санкции на държавата и липсата на строгост към грижата на държавата. Ето тук е ключът. “, каза пред БНР Мирослава Петрова от групата “Бетономорие“ в коментар към решението на президента за връщане на част от текстовете в Закона за черноморското крайбрежие за ново обсъждане в парламента.

Седмица след като 20 организации, обединени в групата “Бетономорие“, поискаха от президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за черноморското крайбрежие и буквално часове след като вдигнаха палатковия си лагер, който беше пред президентството, дойде и новината, че държавният глава връща част от текстовете в Закона.

Става дума за текстове, които въвеждат забрани за свободно разполагане на палатки, кемпери, каравани и за тежките санкции за хората, които няма да отсядат в предвидените за тази цел места.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ Петрова коментира още:

“Базисно е правилно решението на президента, защото както и институцията на омбудсмана вчера отбеляза – буквално нарече “безобразие“ т. н. промени и най-вече подходът към такова законодателство, което действително никога не е анализирано. Това е от 2008-а г. 22-ра поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, както експертите отбелязват, това като че ли не е закон за устройство на крайбрежието, а закон за устройство на нечии интереси““.

Интервюто с Мирослава Петрова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна