Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно автошествие в Благоевград срещу законодателни промени, засягащи децата

| обновено на 27.06.19 в 19:04
3
Снимка: Кети Тренчева

В по-малко от 20 автомобила се събра недоволството на родители от Благоевград, които организираха протестно автошествие срещу социалната политика на управляващите.

Според тях в момента се извършва безпрецедентна приватизация на социалната функция на държавата. Много от правомощията, записани в Закона за личната помощ и Закона за закрила на децата, се делегират на частни неправителствени организации, включително и от чужбина, които са и доставчици на социални услуги:

"Държавата абдикира от отговорността си към децата, като социалните услуги се предоставят в ръцете на частни организации", заявиха протестиращи

Родителите са категорични, че приетите наскоро законодателни промени са в унисон със спряната засега Стратегия за детето:

"Мен ме притеснява това, че не се дава достатъчно яснота за това, което се случва".

"Притеснявам се, че без основателна причина може да се случи нещо лошо на моето семейство и на моето дете. Защо не се упомене в тези закони, в които се правят сега промени, че когато детето наистина е застрашено поради някаква причина в неговата семейна среда - алкохолизъм, наркотици, побоища, сексуално насилие, защо конкретно не се упомене?".

„Протестът е срещу прокараните тихомълком промени в Закона за социалните услуги и Закона за защита на детето. Те въплъщават същите идеи на Стратегията за детето, която твърдят, че е спряна. Ние, като родители, сме изключително разтревожени, че се гласуват промени, касаещи неприкосновеността на домовете ни и на семейните ни отношения“, казаха те.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков опроверга тези твърдения. Ето как отговориха родителите от Благоевград :

"Текстовете ги има. Съвсем нов Закон за социалните услуги, променен е Законът за защита на детето, така че промените са факт".

В началото на юли предстои втора среща в Народното събрание, на която освен всички парламентарно представени партии, са поканени и юристи, специалисти по семейно право. Пред тях родителите ще изложат основните си притеснения и искания, заяви Елена Михайлова, една от организаторите на протеста.

Родителите отново предупредиха, че нормативната база за закрила на детето се прави под натиск на НПО, които искат да наложат норвежкия модел у нас.

Протестиращите бяха категорични, че ако не бъдат чути, ще организират палатков лагер пред парламента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени