Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обединена София срещу презастрояването“ на протест пред сградата на СОС

| обновено на 27.06.19 в 12:07
Снимка: Ани Петрова, БНР

Около 60 души, представители на над 20 инициативни комитета, се събраха на протест срещу презастрояването, строителството в парковете и междублоковите пространства пред Столична община. Исканията на протестиращите включват ревизия на съществуващите подробни устройствени планове, които позволяват новото застрояване и влошаването на качеството на живота на столичани. 

Борис Бонев от "Спаси София":

"Исканията са да се ревизират съществуващите ПУП-ове, които допускат това презастрояване в кварталите. Исканията ни са най-сетне да започне да се инвестира в строителството на качествена инфраструктура в на практика съвременните бетонни гета, каквито са квартали "Манастирски ливади" и "Витоша".

Гражданите настояват още да не се гласуват прибързани решения в края на мандата на настоящия Общински съвет. Протестиращите се надяват на повече гласност и чуваемост на исканията им, като ще внесат и протестна подписка в Общината.

Предвиждат се и последващи протести. 

Омбудсманът Мая Манолова също присъства и подкрепя исканията на събралите се граждани. 

На течащия в момента Общински съвет се обсъжда преминаването на отдадените под наем имоти в Борисовата градина обратно към разпореждането на Столична община.

Кметът Фандъкова призова за внимателното разглеждането на всеки казус с неправомерно застрояване в кварталите и междублоковите зелени пространства. 

Днешното заседание на СОС предвижда гласуване на нов устройствен план на кв. „Люлин“ - център и предложение за приватизация на общински терени в кв. „Люлин“ и в кв. „Надежда“, които в момента се ползват като паркинги, решение ще има за използването на междублоковите пространства в кв. „Хиподрума“.

Мария Господинова от „Обединена София срещу презастрояването“ каза в предаването „Преди всички":

„Ще внесем документ за уволнение. Техните решения усетихме върху гърба си как вредят на здравето, живота и имуществото ни. Приканвам всички на тази среща, за да внесем този документ. Институциите обслужват само олигархията... Общинарите трябва да спрат да вредят на гражданите. Моралът при тях липсва. Това тяхното не е работа в полза на гражданите, това е вреда“.

Интервюто с Мария Господинова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна