Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нихал Йозерган: Толерантността означава да обичаш, да прощаваш

Нихал Йозерган
Снимка: Ани Петрова

За седми път бяха връчени наградите „Мултикултурният човек на годината“. Наградени са журналистката Нихал Йозерган и политикът Милко Багдасаров.  Досега носители на наградата са 11 души.

„От тези 11 носители на наградата четирима живеят в Турция, един в САЩ, останалите 6 в България. Това е дълъг процес, в който трябва да бъде подготвено общественото мнение, проучено и да имаме абсолютната сигурност, че сме избрали символните хора, които действително ще излъчат, имената им ще звучат както в средите, където те живеят днес, така и в нашия град, така и в цялата страна“, каза Радост Николаева председател на Движение „Кръг“.

Носителят на наградата журналистът Нихал Йозерган сподели, че винаги е „носила чувството за толерантност по рождение, защото съм дете на двама родопчани, които са се събрали в София“.

„Да бъдеш толерантен е много по-трудно, принципно да бъдеш добър и да обичаш е много по-трудно, защото толерантността означава да обичаш, да прощаваш, да разбираш, да проявяваш емпантия, да съчувстваш. Това са все чисто човешки качества, да приемаш различния, защото като проявиш всички тези качества - на първо място любовта, обичта и прошката, ти можеш да проявиш разбиране към другия човек, защото ако не го познаваш, тогава се делиш от него. Ако търсим това, което ни сближава, а не това, което ни разделя като хора… може би в образованието трябва да се направят повече инвестиции за това.“

„Хората започнаха да търсят повече идентичността си, да търсят пристан, да се идентифицират с култура, националност, религия, за да не се губят и да не се разтопят в този глобализиращ се свят. Една от причините за отчуждението на хората помежду им, колкото и парадоксално да звучи, са социалните медии“, допълни Нихал Йозерган.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна