Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За силата на лекотата


Трупата на Националния ни балет отбеляза 60-годишния юбилей на премиер солиста Ясен Вълчанов в две вечери с балета „Дамата с Камелиите”, където публиката имаше възможност да си припомни изкуството на един от най-значимите български балетисти от златното поколение в ролята на граф Жирей. Според него няма големи или малки роли, нивото и качеството на артиста си проличават във всяка една от тях. Освен това е хубаво да изградиш по любопитен и неочакван начин някоя нецентрална роля, тъй като така става по-ясно, че в творбата всички роли са вълнуващи и имат своето значение за цялостното внушение. Освен това от висотата на своя опит той вижда в балета едно изкуство на лекотата и безтегловността. На сцената танцьорът не просто се движи, той се намира в състояние, в което границите на обичайното са преодолени в името на емоционалния и духовен импулс. Защото дълбокият принцип на класическия балет е безтегловността, създаването на усещането, че всички на сцената хвърчат, нямат тежест... 

Ясен Вълчанов е не просто рядък артист, удивително надарен танцьор и великолепен интерпретатор, той преди всичко е изключителна личност. Чисто човешката му скромност и мекота, висока интелигентност и деликатна чувствителност създават особена атмосфера около него. Творческото му дълголетие удивява и е колкото предизвикателство от страна на волята към тялото, толкова и израз на неповторим дар и характер. Защото сцената откроява личността в човека, на нея се уедряват качества, характера и мисълта му, които прозират сякаш по-видими. 

Ясен Вълчанов завършва Академичното хореографско училище “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург при педагога О. Соколов. От 1977 танцува в Балетната трупа на Националната опера и балет; става неин художествен ръководител през 1993-1995 и през 1998-2000, педагог-репетитор /от 1993/. Гост-премиер в Монте Карло балет, оперите в Бордо, Палермо, Загреб, Будапеща и Скопие, Нафсика балет, Хореодрам Елиник Атина, Очи балет - Осака, Томой балет - Токио, Балето дел Сюд Италия и др. Носител е на бронзов медал, младша възраст (1976) и на златен в старшата (1983) от Международния балетен конкурс във Варна; има Голямата награда от Първия национален балетен конкурс "Анастас Петров" (1982); Златна лира (1986) и Кристална лира (2000) на Съюза на музикалните и танцови дейци; Почетна грамота на Министерството на културата на България (1999) и Плакет за принос към съвременното изкуство от страна на Министерството на културата (2009).

С педагогическа работа Ясен Вълчанов започва да се занимава още през 1984-85 година - преподава в Хореографското училище в София. От 1993 е педагог-репетитор в Софийската опера и балет, преподава в НАТФИЗ и НБУ, а от 2001 - педагог в „Арабеск".  Ръководи и майсторски класове по балетно изкуство. Член е на жури за балетните  конкурси в Осака, Варна, Париж, Атина, Констанца – Румъния и Добрич - "Анастас Петров". Работи с едни от най-значителните имена в  хореографията: Юрий Григорович, Дмитрий Брянцев, Пиер Лакот, Жозеф Лазини, Серж Лифар, Алберто Алонсо, Лорка Масине, Ференц Барбай, Антол Фодор, Асен Гаврилов, Петър Луканов, Маргарита Арнаудова, Донвена Пандурски, Хикмет Мехмедов, Боряна Сечанова, Бисер Деянов.

Репертоарът му съдържа над 100 роли в най-различни  балетни стилове - Принц Дезире /“Спящата красавица”/, Принцът Лешникотрошач, Дроселмайер / “Лешникотрошачката”/, Зигфрид, Приятел, Шут /”Лебедово езеро”/, Базил /”Дон Кихот”/, Алберт, Ханс /”Жизел”/, Джеймс /”Силфида”/, Джон, Йоргос, Зорба /”Зорба Гъркът”/, Караиван и Лазар /”Козият рог”/, Ескамилио /”Кармен”/, Блудният син от едноименната творба на Баланчин, Фавнът от „Следобеда на един фавн” и др.

В звуковия файл чуйте още за юбилейните спектакли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна