Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от „Бетономорие“ блокираха за кратко Орлов мост

| обновено на 27.06.19 в 20:55
Снимка: БГНЕС

Движението на ключовото столично кръстовище Орлов мост е възстановено. Мостът беше блокиран преди около час от протестиращи членове на гражданската група „Бетономорие“ и остана така около 45 минути.

„Депутатите очевидно защитават интереси на крупни предприемачи по Черноморието, които искат наистина да застроят и последното останало незастроено местенце там. Не би трябвало да се отказваме, мисля, че това е по-скоро началото…Бих отправила призив да остане малко дива природа на морето, за да не ходим в Гърция и това лято“, заявиха протестиращи. 

Няколкостотин души скандираха „Искаме природа, а не бетон“. Трета седмица продължават гражданските протести срещу новите правила за дивото къмпингуване. Тази вечер демонстрацията им е ден след като ресорната комисия в парламента прие повторно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат строги санкции срещу къмпингуващите.

Еколозите са притеснени, че и в пленарна зала депутатите ще отхвърлят президентското вето. Те разчитат на подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако ветото бъде преодоляно.

Протестиращите са убедени, че основни граждански права ще бъдат нарушени, ако президентското вето отпадне и в пленарна зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна