Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ремонтираха заслона на връх Амбарица

Снимка: БГНЕС

Доброволци ремонтираха заслона на връх Амбарица (2166 м) в Стара планина. Той е построен преди повече от 30 години, през 1987 г., от група радиолюбители. Дълго време обаче мястото беше занемарено, без врата и с разбит прозорец, което не позволяваше да изпълнява основната си функция - на убежище за туристите. 

„Идеята за ремонта се появи преди 6-7 месеца, когато едно от момчетата от нашия клуб беше бедствало в района заради лошо време“, сподели в предаването „Хоризонт до обед“ Христо Дечев от Софийски планински клуб, които са организирали ремонта.

Заслонът е пребоядисан, покривът му е подсилен, както и гръмоотводната му система, вече има врата и прозорец. На следващо качване доброволците ще подобрят и интериора.

Трудът е бил доброволен, материалите са стрували около 700 лева. Имали са трудности с логистиката – организацията за изкачването на над 20 души, а голяма част от материалите са пренесени от кончето Борко. 

Една от другите каузи на Софийски планински клуб сега е реставрацията на заслон „Синята стрела“ на Витоша, за където също се търсят доброволци. 

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна