Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военен парад, организиран от Тръмп, ще премине по улиците на Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По улиците на американската столица Вашингтон днес ще се проведе военен парад, организиран от президента Доналд Тръмп. В събитието по повод Деня на независимостта, кръстено "Салют за Америка" са предвидени авиация, мащабна заря и реч на държавния глава.

В Съединените Щати честването на 4-ти юли обикновено се свързва със семейни сбирки, барбекю, квартални партита и фойерверки и новината за военен парад бе посрещната със смесени чувства. Демократът от Вирджиния Дон Байър дори направи асоциации с Червения площад и Северна Корея. В решението на Тръмп, вдъхновено от негова визита в Париж преди две години, други виждат желание за натрупване на политически актив.

Президентът нарече критиките “непатриотични”, a от Белия Дом увериха, че в речта в празничната програма няма да има политически окраски. 

За сега няма официални информация колко ще струва тържеството на данъкоплатците -  Тръмп бе лаконичен с коментара, че цената е “по-малко в сравнение със стойността.”

По данни на Вашингтон Поуст за плащане на част разходите към парада властите са прибегнали към 2.5 милона долара от средства, предназначени за подобряване на паркове и градини. Новината доведе до обвинения срещу администрацията на Тръмп в злоупотреба с обществени средства.

Смята се, че в предишни години общата сума по тържествата на 4 юли във Вашингтон е била около два милиона долара. 

В честването, рекламирано от държавния глава като невиждано до момента,  ще се включат и протестиращи като парадът на Тръмп може да бъде помрачен и от буквално от надвиснали облаци с очакванията за дъжд в американската столица. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна