Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП сигнализира международни институции и посланици за намалените субсидии

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е изпратила писмо до Европейската комисия, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента, Партията на европейските социалисти и посланиците на държавите от Европейския съюз и Съединените щати. В писмото се обяснява, че приетата промяна в закона за Държавния бюджет предвижда намаляване на сумата от 11 на 1 лев държавна субсидия за получен глас. Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им функциониране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси, посочват от БСП. В писмото се подчертава, че измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от равнопоставено участие в изборния процес.

„Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси" - посочват от БСП. В писмото се подчертава, че "измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише в писмото.

На кръгла маса, организирана със съдействието на фондация Конрад Аденауер, председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев заяви, че има основания да бъде наложено вето върху приетите законови промени 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени