Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното събрание на ГЕРБ освободи Цветан Цветанов от ръководните постове в партията

В партия ГЕРБ ще бъде въведен диференциран членски внос

| обновено на 07.07.19 в 14:59
Снимка: БГНЕС

Националното събрание на ГЕРБ освободи Цветан Цветанов от всички ръководни длъжности, без да  предложи негов заместник. В Изпълнителната комисия на партията вече влизат председателят на парламента Цвета Караянчева и Тодор Тодоров – областен координатор на ГЕРБ-Силистра. 

В партия ГЕРБ ще бъде въведен диференциран членски внос, така че, който получава по-висока заплата, да внася в сметката на партията повече пари. 

По време на Националното събрание не беше приета т.нар. "Етична комисия", но предстои нейното структуриране. Стана ясно, че промени в ръководството на местните структури все пак ще има. Категорично беше посочена област Плевен.

С 1046 гласа „за“, 10 – „против“ и 11 „въздържал се“ на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Цветан Цветанов беше освободен от ръководните постове в партията, като изключването му се счита от датата на подадената оставка – 30 май.

Цветанов остава да работи като партиен член. В началото на речта си Борисов определи темата с Цветанов като „достатъчно болезнена“: „Може би за мен това е най-труден ден, но това е животът. Представяте ли си колко би било забавно сега да кажа: „Оттеглям точката за Цветанов, той си остава, няма да си дава оставката“ каквото направиха в БСП. Просто искам да видите разликите в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си „за“ освобождаването на постовете от Цветанов“ му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа“, коментира Борисов. 

След края на Националното събрание Цветанов дълго приемаше поздравления и се сбогуваше с представители на местната и централната власт. Пред журналисти той уточни, че са се чували няколко пъти с Борисов и няма нищо недоизказано помежду им: „Просто има заявление, което аз съм си депозирал, и от тук нататък в чисто организационна дейност няма да участвам, няма да отговарям за предизборните щабове и да участвам в тях. И мисля че вече, когато отминат съответните избори, ще може вече да се сравняват. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото може би са очаквали някои, и трябва да ви кажа, че аз съм лоялен човек и също така винаги ценя хората, с които съм работил“. 

Цветанов съобщи, че вече работи в неправителствения сектор и подготвя процедура по създаването на Център за евроатлантическа дейност с анализи и прогнози по тема "Сигурност".

От Изпълнителната комисия беше освободена и Румяна Бъчварова, която ще поеме поста на посланик в Израел.

Партия ГЕРБ остава с двама заместници на Борисов – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Изпълнителната комисия беше попълнена с двама нови членове – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и Тодор Тодоров – областен координатор на ГЕРБ – Силистра. 

С промени в устава ще бъде създаден и анонсираният в края на месец май от премиера нов контролен орган в партията, припомня вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия – Томислав Дончев:

„Създаването на комисия по етика, която ще следи образно не само за вътрешнопартийната дисциплина, а всеки член, особено този, който е на ръководна позиция да има поведение в рамките на обществените очаквания. Помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания“.

Все още не е ясно кой ще поеме Предизборния щаб на ГЕРБ за местните избори, пост, който години наред заемаше Цветанов. По време на извънредното Национално събрание е възможно да се направят и промени в ръководствата на местните структури в Добрич и Плевен, където ГЕРБ загуби на евровота.

Очаква се и друга промяна в Устава на партията – хора на изборни позиции да не могат да заемат ръководни длъжности по места. 

Националното събрание на ГЕРБ ще има и закрито за медиите обсъждане. То ще се провежда в зала 3 на НДК и в него участие ще вземат 1200 делегати от цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна