Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Напрежението между София и Белград е пример за балкански номера

| обновено на 09.07.19 в 14:21
3
Министър-председателят Бойко Борисов участва в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ)
Снимка: Правителствен пресцентър

Премиерът Бойко Борисов поиска извинение от сръбският външен министър Ивица Дачич, а премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че е сложена точка на напрежението между София и Белград. Борисов и Бърнабич направиха изявленията в рамките на срещата на върха на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина.

„Привикването на дипломати и острите реплики са балкански номера, които няма да минат в ЕС“, заяви Борисов в Яхорина, където се провежда срещата. Той поиска извинение лично от Дачич и поясни, че той няколко пъти се е извинявал пред външния ни министър Екатерина Захариева, но отказва да го направи пред медиите.

„Чул-недочул, неговият премиер седи до мене, когато говоря, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че ми било поведението неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение, сега ще види той. Аз зор от него нямам“, коментира Борисов.

След пленарната сесия  Борисов и Ана Бърнабич се прегърнаха, за да покажат, че отношенията между Белград и София са добри. Пред всички сръбският премиер сложи точка на спора:

„Българската държава и Сърбия, президентът на Сърбия и премиерът Бойко Борисов подържат чудесни отношения, те не трябва да бъдат помрачавани от напрежение. Имаме много общи проекти. Поставихме точка на това на тази среща“. 

В рамките на форума Борисов се срещна и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, когото похвали за отношението му по казуса около личността на Гоце Делчев:

"Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата може би по най-правилния начин. Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония. И вместо този подвиг и всичко това да ни обединява, това, че е българин, не прави подвига му към северномакедонците по-малък".

Пендаровски от своя страна благодари за българската подкрепа за европейската интеграция, а Борисов заяви, че трябва да бъде тласък за още по-ефективна работа на Мултидисциплинарната смесена комисия по Договора за добросъседство със Северна Македония.

Борисов разговаря и с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с когото обсъди процеса на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото сътрудничество между двете страни. „В момента основна цел на Босна и Херцеговина трябва да продължи да бъде функционирането й като стабилна държава, за да се предотвратят опасностите от блокирането на нейния европейски път“, посочи българският министър-председател.

Форумът в ски курорта Яхурина започна с обща снимка. Всеки един от правителствените и държавни лидери прави обръщение на пленарната сесия.

Домакинът Милорад Додик, председателстващ Босна и Херцеговина, акцентира освен върху икономическото сътрудничество и върху евроинтеграцията:

"Тази инициатива спомага за развитието на Югоизточна Европа. Търсим подкрепа за европейската интеграция, не само на нашата страна, но и на целия регион".

На срещата присъства и турският президент Реджеп Ердоган, който се обяви твърдо за европейската интеграция на Западните Балкани:

"Решението на Европейския съюз да започне преговори със Северна Македония и Албания ще се отрази директно на целия регион. Подобно решение не само ще донесе стабилност на региона, но и ще повиши доверието в Евросъюза. В последно време политиката на разширяване на Евросъюза е блокирана от популистки и националистически кръгове. Дискриминацията, която се шири, е опасна за Европа".

Освен евроинтеграция лидерите на страните от Югоизточна Европа обсъждат и икономически инфраструктурни проекти.

Премиерът Бойко Борисов участва в пленарната сесия на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Форумът се провежда в Сараево. В първия ден от посещението си в Босна и Херцеговина Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган и проведе неформален разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич.

В разговора си със сръбския премиер Ана Бърнабич снощи Борисов обсъди създалото се дипломатическо напрежение между Белград и София и увери сръбския си колега, че има добронамерени отношения към западната ни съседка.

Срещата на върха на държавите от ПСЮИЕ ще завърши с обща декларация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна