Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ДПС ще подкрепи, а БСП е против

| обновено на 09.07.19 в 15:12
Снимка: БНР

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че законодателната инициатива идва след доклада на ЦИК:

"Изключително тревожен (доклад - бел. ред.), ако на местните избори останат така заложени в законодателство 6 000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори".

Мотивите за подготвяните промени:

“Местните избори са едни от най-тежките и сложни избори в българското законодателство. Знаете, те се провеждат в многомандатни избирателни райони. В два тура, повечето от тях. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори".

Съпартиецът ѝ Александър Ненков допълни, че в доклада на ЦИК е акцентирано върху сбърканите протоколи от машините и сериозните технически проблеми:

"Хората явно и не могат да се справят, защото грешките бяха наистина огромни. И фактът, че и ЦИК, и "Информационно обслужване", и много водещи анализатори оспорват значението на машините".

От ГЕРБ изчислиха, че само за първи тур за местния вот, с изискването за минимум 6 000 машини, каквито са разпоредбите в сега действащия Изборен кодекс, държавата трябва да плати над 18 млн. лева.

Промените в Изборния кодекс с отпадането на машинното гласуване на местни и парламентарни избори и запазването му за президентски и европейски избори, ще бъдат направени в преходните и заключителни разпоредби.

ГЕРБ са получили уверението от ДПС, че ще ги подкрепят, а БСП се обявиха против.

Социалистите настояват изборните правила да не се пипат точно преди избори. Крум Зарков призова всички граждани и институции да защитят правото си да гласуват машинно. 

"Това е епизод пореден от сериала "Опраскване на Изборния кодекс". БСП категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори", коментира Зарков. 

Според Христо Проданов машинното гласуване е саботирано от Централната избирателна комисия, а едно от неговите предимства е, че трудно може да се фалшифицира. 

Кирил Добрев смята, че това е изключително важно за местните избори, защото само един или два гласа например може да променят съотношението в общинския съвет. "Трудно се носи машина на гръб, много е трудно - тежка е. Колегите имат опит с чувалите", каза Добрев и допълни, че всички проблеми, посочени от ЦИК във връзка с машинното гласуване, могат да бъдат изчистени. 

Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта, така омбудсманът Мая Манолова коментира днес предложението на управляващите за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори.

Мая Манолова припомни социологическо проучване от преди президентските избори, според което над 50 на сто от българските граждани одобряват машинното гласуване. И цитира факти от последните избори.

„В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40 на сто.“

Не е вярно, че машинното гласуване не е намалило недействителните гласове, твърди Манолова:

„Абсолютно неверен аргумент, защото при гласуването с машина изобщо е невъзможно подаването на недействителна бюлетина. такава опция не съществува.“

Според Мая Манолова машинният вот не оскъпява изборите:

„Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи.“

Мая Манолова припомни, че още преди 10 дни е предупредила за намеренията на управляващите и заяви:

„Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И това е истинският мотив. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.“

Омбудсманът ще участва в заседанията на правната комисия в парламента за да се опита да опровергае аргументите на вносителите. Ще обмисли и възможността да сезира Конституционния съд.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна