Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно вълнуващо лято за Софийската опера

Снимка: operasofia.bg

Традиционно националният ни оперен театър предлага много и различни спектакли на открито. Десет години навърши фестивалът „Опера в парка“. „Открихме го с голям оперен концерт, след това „Дон Паскуале“, направихме премиерата на „Кармина Бурана“, както и „Силфида“. При огромен интерес преминават всички седемнайсет детски представления сред чудната горска зала. Последва седмият Вагнеров фестивал с „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, на който посрещнахме и чуждестранна публика“.

Новата лятна сцена на НДК ще бъде открита със „Зобра гъркът“ на 16 юли. Отново в залата на Софийската опера ще пее оперната звезда Мария Гулегина. На 18 юли тя ще бъде Абигаиле в „Набуко“ на Верди, а самият Набуко ще бъде баритонът Кирил Манолов, който закри сезона в Чикаго под диригентството на Рикардо Мути. На 21 юли Мария Гулегина и Камен Чанев ще се представят в „Турандот“ на Пучини.

„През юли за четвърти път ще се случи магията „Опера на върховете“ в Белоградчик, както и нашият пърформанс в пещерата Магура „Богове, великани, джуджета и валкюри“. Добавили сме нови сцени в разходката из пещерата. Играем балетите „Кармина Бурана“ и „Дамата с камелиите“, оперите „Трубадур“, „Кармен“, Турандот и мюзикъла „Мама миа“. Там хората идват от цялата страна, а вече и от чужбина. Ще гостуваме в курорта Албена за тяхната петдесет годишнина с „Мама миа“. Обещали сме това много отдавна, тъй като те са наши щедри спомоществуватели. Тъй като сме в този район решихме да покажем мюзикъла и на летния театър във Варна. Ще имаме пет представления. На връщане поехме ангажимент да играем и в Античния театър в Пловдив на 10 септември. Не ще пропуснем да зарадваме и софийските почитатели на музиката на АББА. „Мама миа“ ще се играе на 13,14 и 15 септември и в София“.
Пламен КарталовЕто така без ваканция стигнахме до новия сезон, казвам аз.

Ще го открием с грандиозен гала концерт посветен на 90 годишнината на Николай Гяуров. Участват български и световни артисти партньори на великия бас. Това са Долора Заджик - мецосопран, Даниела Мадзокато-сопран, Макс Рене Козоти-тенор, Стефано Секи-тенор, както и нашите солисти Димитър Станчев, Калуди Калудов, Светозар Рангелов, Орлин Анастасов, Цветелина Василева. Ще има и група от школата на Райна Кабаиванска. Тя самата е от същото поколение и е пяла с него. Диригент ще бъде Джанлуиджи Джелмети. Модератор ще е Андреа Мерли, известен музикален критик от списание „Опера“. Така Маестрото ще се върне в своя дом, откъдето е излязъл чрез паметта за него.

Останалите нови заглавия в предстоящия сезон на Софийската опера са „Зографът Захарий“ на Големинов, „Дама Пика“ на Чайковски, „Севилският бръснар“ на Росини, „Електра“ на Щраус, „Капулети и Монтеки“ на Белини – концертно изпълнение, както и два мюзикъла „Клетниците“ на Шьонберг и „Шрек“ на Тесори.

Самият акад. Карталов ще постави операта „Риголето“ на Верди на Античния театър в Пловдив на 13 юли и това ще бъде неговият режисьорски дебют там.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна